Sporten tijdens het eerste trimester van jouw zwangerschap. Slim of wordt het afgeraden?
Fysieke inspanning, zoals sporten, heeft tijdens de zwangerschap en met name in het eerste trimester veel voordelen voor jou, maar inspanning stimuleert ook de ontwikkeling van jouw baby. Tijdens de zwangerschap gebeurt er vanzelfsprekend veel met jouw lichaam. Dit maakt het verstandig om aanpassingen in te voeren tijdens jouw trainingen. In dit blog ga ik in op het sporten tijdens het eerste trimester (0 tot 12 weken) en geef ik tips over aanpassingen die goed toepasbaar zijn voor jou.
Gefeliciteerd, je bent zwanger!
Veel vrouwen komen er na 6 tot 8 weken achter dat zij in verwachting zijn. Indien je tijdens deze periode al actief bent op het gebied van sporten en workouts dan is dit vanzelfsprekend al een goede basis. Blijf vooral ook sporten tijdens de periode van je zwangerschap! In de huidige fase van jouw zwangerschap zit de baby namelijk nog achter het schaambot. Hierdoor kan er nog niet zoveel mis gaan, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ook tijdens het sporten in het eerste trimester.
Sporten tijdens misselijkheid of vermoeidheid
Tijdens deze periode van de zwangerschap ervaren veel vrouwen persoonlijke klachten, zoals vermoeidheid, misselijkheid, pijnlijke borsten en/of duizeligheid. Dit zijn allemaal factoren die er mogelijk voor zorgen dat je minder zin of energie hebt om te sporten. Het belangrijkste is om goed te blijven luisteren naar jezelf en jouw lichaam. Ook kun je sporten gebruiken om in deze fase juist op te knappen en weer lekkerder in je vel te zitten. Probeer dit dan ook zeker uit, maar blijf jezelf vanzelfsprekend goed in de gaten houden.
FTFW Tips:
Drink voldoende water, voor en tijdens je workout
Voorkom bewegen waarin je veel op en neer beweegt
Kies een juist moment op de dag om jouw workout te doen
Verminder de intensiteit van je workout, neem extra pauzes
Wees niet te hard voor jezelf, verandering is goed!
Vermijd risico op vallen of botsen
Eerder benoemde we al dat tijdens het eerste trimester jouw baby nog achter de symfyse (schaambot) zit. Dit maakt het volledig veilig om te sporten, maar het is wel van belang dat je vallen of botsingen voorkomt. Wellicht ben jij zelf een ervaren sporter, anderen weten mogelijk niet dat je in verwachting bent en een ongeluk zit in een klein hoekje.
Het advies is dan ook om met een aantal sporten te stoppen, wanneer je erachter komt dat je in verwachting bent. Dit zijn dan ook met name fysieke sporten, zoals voetbal, hockey, boksen, judo of boksen. Andere sporten waarbij risico op ongelukken aanwezig zijn bijvoorbeeld paardrijden, skiën, klimmen of freerunning.
Voorkom oververhitting
Tijdens jouw zwangerschap verandert jouw lichaam niet alleen visueel, maar ook wijzigen er een aantal niet-visuele zaken. Zo heb je ongeveer anderhalve liter extra bloed in je lichaam en is jouw gemiddelde hartslag ongeveer 15 slagen per minuut hoger.
Het uitvoeren van workouts op basis van hartslagzones is op dit moment niet meer betrouwbaar. De kerntemperatuur van jouw lichaam stijgt tijdens je zwangerschap en het afgeven van warmte wordt lastiger. Daarom is het belangrijk om oververhitting te voorkomen, juist in het eerste trimester. Houd hier rekening mee bij het uitvoeren van jouw workouts!
Uit onderzoek* naar oververhitting is aangetoond dat oververhitting bij de moeder schadelijk kan zijn voor de baby. Dit vergroot mogelijk de kans op een vroeggeboorte en/of een afwijking van de baby. Ook gaat de hartslag van de foetus omhoog wanneer de lichaamstemperatuur van de moeder stijgt.
Tot slot geven wij graag nog een aantal adviezen om oververhitting te voorkomen:
Drink voldoende voor, tijdens en na je workout
Doe geen workout in een warme ruimte, zoals bijvoorbeeld: hot yoga.
Op warme dagen raden wij af om (intensief) te sporten. Pas jouw workouts hierop aan!
Zorg er tijdens jouw workouts voor, dat je niet buiten adem raakt. Hiervoor kun je de ‘praat test’ aanhouden. Je moet altijd kunnen blijven kletsen tijdens jouw inspanningen.
Het FTFW PowerMama programma is ontwikkeld voor vrouwen die in verwachting zijn en op een verantwoorde wijze willen blijven sporten, onder begeleiding van een gecertificeerde PowerMama Coach. Kijk op FTFW PowerMama voor meer informatie, stuur een Whatsapp bericht via de website of e-mail naar info@fitthefunway.com.
*Bron onderzoek naar oververhitting: Edward R Newton and Linda May. Adaptation of Maternal-Fetal Physiology to Exercise in Pregnancy: The Basis of Guidelines for Physical Activity in Pregnancy. Clinical Medicine Insight
תגובות